понедельник, 1 февраля 2016 г.

Оплата праці педагогічних працівників

Як має оплачуватись педагогічна робота вчителя іноземної мови ліцею, прийнятого ще на роботу на час тимчасово відсутнього основного працівника у зв'язку з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку у гімназію вчителем цього ж предмету, а саме - погодинно чи за тарифікацією ?
За основним місцем роботи у ліцеї навчальне навантаження складає 8 годин, а в гімназії-13 годин на тиждень.
Чи вважається така робота сумісництвом ?
Відповідь.
Відповідно до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України від 28.06.1993 № 43, сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації.
Але згідно з п.11 Переліку робіт, які не є сумісництвом, не вважається сумісництвом інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем.
Зважаючи, що за основним місцем роботи у ліцеї встановлене навчальне навантаження складає 8 годин, що є менше норми на ставку, навантаження у гімназії в обсязі 10 годин не є сумісництвом. Сумісництвом вважається лише педагогічна робота в обсязі 3 години у ліцеї.
Однак попри те, що така педагогічна робота виконується поза основним місцем роботи, в тому числі й за сумісництвом, її оплата має здійснюватися за тарифікацією.
Відповідно до п.68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої Міністерством освіти України від 15.04.1993 № 102, місячна заробітна плата педагогічних працівників визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділені цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.
Погодинна оплата праці педагогічних працівників відповідні до п.73 Інструкції допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх у зв'язку з хворобою або з іншої причин педпрацівників, яке тривало не більше двох місяців. Якщо ж заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного навчального навантаження в порядку, передбаченому п.68 цієї Інструкції, тобто за тарифікацією.
Відповідно до п.71 Інструкції за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул. Тривалість цієї роботи має відповідати обсягу навального навантаження, встановленому при тарифікації.

Тому педагогічна робота вчителя як у ліцеї, так і в гімназії має оплачуватись за тарифікацією, незалежно від її обсягу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий