понедельник, 31 августа 2015 г.

06.03.2015 № 02-8/161 Головам обласних, Київської міської організацій Профспілки працівників освіти і науки України

На запити з місць щодо індексації заробітної плати ЦК Профспілки працівників освіти і науки України зазначає, що механізм підвищення грошових доходів населення з метою повного або часткового відшкодовування подорожчання споживчих товарів і послуг визначений Законом України «Про індексацію грошових доходів населення». Статтею 6 цього закону встановлено, що Порядок проведення індексації грошових доходів населення визначається Кабінетом Міністрів України. Такий Порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення».
Змінами, внесеними законом «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р. № 76-VІІІ передбачено, що проведення індексації грошових доходів населення здійснюється у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів на відповідний рік. Пунктом 14 Прикінцевих положень цього закону Кабінету Міністрів України доручено за результатами першого півріччя 2015 року та з урахуванням  економічної ситуації затвердити порядок проведення індексації заробітної плати, грошового забезпечення, пенсійних та соціальних виплат.
Пунктом 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» зобов'язано Кабінет Міністрів України затвердити особливий порядок проведення індексації грошових доходів населення у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів на 2015 рік. Цим пунктом також установлено, що норми і положення Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів.
Зазначаємо, що на даний час Кабінетом Міністрів України змін до постанови № 1078 щодо нового механізму індексації оплати праці не внесено.
Під час здійснення громадського контролю за дотриманням трудових прав працівників на індексацію заробітної плати слід також керуватися відповідними нормами Бюджетного кодексу України, зокрема частиною 4 статті 77, якою встановлено, що обласні, міські, районні, селищні, сільські ради при затвердженні відповідних бюджетів ураховують у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників; бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розмірумінімальної заробітної плати.
Підпунктом 4 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» місцеві державні адміністрації зобов'язано забезпечити дотримання вимоги частини четвертої статті 77 Бюджетного кодексу України.
Підпунктом 4 пункту 3 цієї постанови зазначені органи державної влади зобов'язано забезпечити під час виконання бюджету проведення своєчасної та у повному обсязі оплати праці працівників бюджетних установ, не допускаючи будь- якої заборгованості з таких виплат.
Згідно з статтею 5 закону «Про індексацію грошових доходів населення» та пунктом 6 Порядку проведення індексації грошових доходів населення установи та організації, що фінансуються чи дотуються з державного бюджету, підвищують фозміри оплати праці у зв'язку з індексацією за рахунок власних коштів і коштів державного бюджету.
Тобто індексація заробітної плати є складовою оплати праці працівників.
Статтею 12 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» також передбачено, що при обласних державних адміністраціях, виконавчих органах міських рад Києва та Севастополя можуть створюватися громадські експертні ради з питань індексації, до складу яких входять представники професійних спілок.
У випадках недостатності у затверджених місцевими радами місцевих бюджетах коштів на оплату праці працівників навчальних закладів та установ освіти, просимо вжити відповідних заходів, для їх перегляду з метою забезпечення прав працівників на індексацію заробітної плати для часткового відшкодовування подорожчання споживчих товарів і послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078.
ЦК Профспілки звернувся до Верховної Радц України, Голови Комітету з питань науки і.. освіти,, Федерації профспілок України стосовно необхідності збільшення обсягів видатків в Державному бюджеті України на 2015 рік для забезпечення індексації заробітної плати працівників та стипендії студентів у зв'язку зле прогнозованими темпами інфляції.
Голова Профспілки
Г.Ф.Труханов

Комментариев нет:

Отправить комментарий